Як рівень цукру крові впливає на процес відкладення жирів

Процес схуднення безпосередньо пов’язаний зі зміною рівня цукру в крові. Якщо ви хочете схуднути і підтримувати фігуру в хорошій формі, варто зрозуміти, від чого підвищується і знижується цукор в крові, і як його коливання впливають на розмір вашої талії.

0_75d04_55d05054_XL

Потрапляючи в тонкий кишечник, вуглеводи їжі розщеплюються з утворенням глюкози. Глюкоза швидко всмоктується в кров і циркулює по всьому організму. Надлишок глюкози запасається «про всяк випадок» у вигляді глікогену в печінці і м’язах.

Та глюкоза, яка надійшла в кровотік підтримує життєдіяльність, вона віддає енергію тим клітинам, які зайняті важливою роботою – мозок, серце, кора надниркових залоз. Концентрацію молекул глюкози в крові прийнято називати “рівень цукру”.

 

Зміни рівня цукру крові

Концентрація глюкози в крові у здорової дорослої людини коливається від 4 до 8 ммоль/л, і протягом дня змінюється, залежно від того, що і скільки ми їмо. Якщо ми утримуємося від прийому їжі, рівень цукру в крові падає нижче 3,9 ммоль/л, і ми починаємо відчувати голод і все, що з ним пов’язано – слабкість, розбитість, зниження працездатності, поганий настрій і навіть озноб.

Після прийому їжі рівень глюкози дуже швидко, буквально за пару хвилин, зростає (у здорових осіб – до 7,8 ммоль/л) і плавно знижується протягом декількох годин.

Тіло чуйно реагує на будь-які коливання рівня глюкози в крові. Іноді вистачає невеликої часточки шоколаду або склянки солодкого чаю (2-3 чайних ложки цукру), щоб перебити відчуття голоду, привести до тями втомлену людину або вивести з коми діабетика.

 

Інсулін і відкладення жирів

На надходження глюкози ззовні та зміну її рівня в крові організм реагує підвищеним синтезом інсуліну – гормону, який відповідає за створення в організмі запасів жиру.

Читати ще :  Схуднення за допомогою дихальної гімнастики

Коли ви вживаєте продукти з високим глікемічним індексом, а це, перш за все, вуглеводи, то тим самим надовго підвищуєте рівень глюкози в крові, а значить і вміст гормону інсуліну. Інсулін, крім того, що допомагає запасати жири з їжі, ще й гальмує розщеплення власних «соцнакопичень» ( які ви спостерігаєте на стегнах і животі).

Найбільше інсуліну синтезується, коли ви їсте солодке. Тому, поки ви не відмовитеся від цукру – в чистому вигляді або у складі інших продуктів, – схуднути вам буде дуже важко.

Людина, що худне має розуміти, від чого і як змінюється рівень цукру, і намагатися підтримувати цукор в крові на середньому рівні і, по можливості, не допускати різких коливань. Не робити тривалих перерв між прийомами їжі, а їсти часто і маленькими порціями, щоб не давати цукру падати, тобто не допускати станів «звірячого голоду».

Важливо не давати цукру бути занадто високим, для цього зменшити надходження вуглеводів, насамперед, солодкого, мучного, очищених круп.

 

Скільки є вуглеводів

Повністю виключати вуглеводи, як це радять робити на безвуглеводних дієтах, не можна. Якщо повністю прибрати вуглеводи з раціону, зберігаючи звичний рівень активності, то існує велика ймовірність загнати себе в депресію.

Мінімальна кількість вуглеводів, яку потрібно вжити в добу, становить 120 грамів. Саме стільки потрібно мозку для повноцінної роботи. В ідеалі це мають бути складні вуглеводи – овочі, цільнозернові крупи, – з низьким глікемічним індексом (нижче 40). Даний показник характеризує наскільки зросте рівень глюкози в крові після вживання певного продукту. Загальне правило таке – чим глікемічний індекс нижчий, тим краще для зниження ваги.

 

Чому не можна їсти на ніч вуглеводи

Читати ще :  Що таке метаболізм і як його прискорити, щоб схуднути?

Якщо на дієті ви дозволяєте собі вуглеводи з високим глікемічним індексом, дуже важливо, щоб вони вживалися в першій половині дня. Пов’язано це з тим, що розщеплення власних жирів в основному відбувається вночі. Якщо після 18 -ї години вечора з’їсти солоденького або велику порцію макаронів, то рівень глюкози в крові може залишатися високим до самого ранку. А де багато глюкози, там же повнісінько інсуліну, який, по суті, зупиняє розпад жирів. Буде прикро, якщо весь день вашої дієти піде нанівець через невеликий десерт на вечерю.

Тому план такий: смачненьке вранці, макарони тільки в обід, а на ніч легкий овочевий салат з будь-яким маложирним білком – морепродуктами, сиром або яйцем. Їсти п’ять разів на день потрошку. Не голодувати.

 

Господині на замітку

До речі, коли говорять, що якісь продукти, наприклад, кориця або цикорій мають властивість регулювати рівень цукру, то зазвичай мають на увазі, що вони м’яко знижують концентрацію глюкози в крові, повертаючи даний показник до нормальних значень. Саме тому ці продукти радять додавати в свій раціон тим, хто худне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *