Яку шкоду організму може завдати часник

Чому льотчику, який вирушав у політ, далекобійника, який збирається в рейс, диспетчеру авіакомпанії перед зміною суворо заборонено їсти страви з часником? Тому що він негативно впливає на мозкові клітини, в три рази знижуючи гостроту реакції.

Встановив професор США Роберт Бек ще в кінці минулого століття. Його дослідження показують, що у часнику міститься сульфанил-гідроксильний іон, дія якого на мозок ссавців можна охарактеризувати як отруйна. До речі, вчені з цієї ж причини не рекомендують захоплюватися часником людям похилого віку, так як цієї прямий шлях до старечого недоумства.

У період епідемії грипу або ГРВІ про часник згадують в першу чергу. Він дійсно допомагає в боротьбі з вірусами. Але наші люди, які не звикли щось робити наполовину, починають лікуватися часником «від душі», поїдаючи його кілограмами з ранку до вечора. А в підсумку — виразка шлунка, нерідко проривна. І все це завдяки часнику. Точно також, як він вбиває віруси, він розправляється зі слизової шлунка.

В одному з випусків популярної російської телепередачі про здоров’я її ведуча Олена Малишева рекомендує у разі виникнення дискомфорту в шлунку після вживання часнику негайно звернутися до лікаря. За її словами, без видимих причин на одноразове вживання цього овоча шлунок реагувати не буде. Часник, як лакмусовий папірець, відразу ж вказує на існування проблеми.

Антитромбоцитарні властивості часнику були відкриті порівняно недавно. Але в народній медицині про них здогадувалися давно. Часник дійсно розріджує кров, перешкоджаючи утворенню тромбів. Але наявність таких хвороб як виразка шлунка або дванадцятипалої кишки можуть зробити його вживання смертельним для людини. При наявності виразки часник може спровокувати внутрішню кровотечу, що іноді закінчується летальним результатом. Ці ж властивості можуть негативно позначитися на серцево-судинній системі людини, особливо що має проблеми з нею. Велика порція часнику може «розігнати» кров, що у людини виникнуть головні болі укупі з запамороченням, нудота, аритмія, тахикария. У медичній літературі навіть описуються випадки задухи.

Наші запасливі люди знаходять спосіб зберігання будь-яких коштів, які вони вважають корисними. В тому числі і часник. Багато зубчики часнику заливають рослинним маслом, вважаючи, що таким чином вони і часник збережуть, і використовувати його зможуть в більш щадному вигляді для шлунка — масло пом’якшить агресивну дію на шлунок часнику. Якщо все це зберігається в холодильнику — півбіди. Але якщо при кімнатній температурі — це ризик отримати ще більш важке захворювання. Завдяки вченому–бактериологу Олександру Флемингу в 1928 році були винайдені антибіотики. Але в цей же час студент Московського університету Борис Токін відкрив природні антибіотики. Він досліджував часник і виявив в ньому речовини, що вбивають найпростіші організми. Борис Токін назвав їх фітонцидами.

Фітонциди часнику мають у своєму складу сірковмісні органічні сполуки. При кімнатній температурі ці сполуки стають живильним середовищем для анаеробної бактерії, що викликає таке захворювання, як ботулізм. Він викликає харчову інтоксикацію, здатну вразити нервову систему. У деяких випадках це закінчувалося смертельним результатом.

До речі, саме утримання в часнику і цибулі сірковмісних органічних сполук дозволило кандидата наук з університету штату Нью-Йорк в Олбані Еріку Блоку назвати ці овочі в одному ряду з порохом як найпотужніше хімічна зброя. У своїй книзі про властивості часнику, опублікованій Королівським товариством хімії, він розповідає про спеціальних заводах, що виникли в районах Центральної Азії, на північ від Афганістану, де на основі часнику і цибулі створювалося експериментальне захисне хімічна зброя. За словами Еріка Блоку, воно вбиває мікробів, відштовхує комах, але ще і пошкоджує червоні кров’яні клітини кішок і собак. Правда, окрім нього, про таке зброю ніхто з учених не згадує.

Читайте також

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *