Названо найбільш ефективні способи скинути вагу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно третина населення планети страждає від ожиріння. Найбільше огрядних людей у США, Мексиці та Нової Зеландії. Згідно зі статистикою Моз, в Росії таких близько півтора мільйонів, і є тенденція до зростання цього показника. Механізми, пов’язані зі зміною ваги людини, вивчені ще не до кінця.

Рятівний холод

У 2015 році фізіологи з Женевського університету (Швейцарія) вирішили подивитися, як організм тварин пристосовується до холоду. Лабораторних мишей пересадили з комфортних клітин зі звичною для них температурою (21 градус Цельсія) у вольєри, де було не вище шести градусів. В іншому ніяких змін не відбулося — режим харчування, сну і неспання залишився той же. В таких умовах гризуни провели від 11 до 30 днів. Вчені постійно стежили за станом тварин: вимірювали температуру тіла, брали проби випорожнень, крові і жирової тканини. У перший тиждень після переселення миші стрімко худнули.

Обстеживши гризунів, вчені з’ясували, що тривале перебування на холоді значно змінило їх кишкову мікробіоту. З неї практично зникла бактерія Akkermansia muciniphila, що відповідає за ефективне засвоєння поживних речовин (її часто пов’язують з ожирінням і діабетом), причому площа, довжина і об’єм кишечника подвоїлися. Саме тому миші спочатку худнули, а потім цей процес зупинився, — повідомляють РИА Новости.

Тоді фізіологи пересадили «холодовий» мікробіоту іншим мишам, які живуть при комфортній температурі, і додали туди бактерію Akkermansia muciniphila. Після процедури гризуни теж стали різко худнути, але їх кишечник в обсягах не збільшився. Пересаджена мікробіота майже в два рази збільшувала швидкість метаболізму жирів і викликала серйозну перебудову тканин кишечника. Автори дослідження сподіваються, що такий спосіб спрацює і на людях. Стандартну процедуру ліпосакції (видалення з організму білої жирової тканини) можна буде замінити на більш нешкідливу пересадку кишкової мікробіоти.

Втім, низькі температури допомагають схуднути і без таких складних процедур. Як з’ясували японські фізіологи, щоденне двогодинне перебування на настирливому повітрі протягом шести тижнів помітно збільшує запаси бурого жиру в організмі і зменшує обсяг білої жирової тканини, яка відкладається на животі і стегнах і псує фігуру. Іншими словами, щоб схуднути, треба займатися фітнесом на морозі.

Чарівна таблетка

Співробітники медичного відділення Техаського університету в Галвестоне (США) створили препарат, що регулярний прийом якого дозволяє скинути вагу, не обмежуючи себе в споживанні їжі. Він пригнічує експресію білка NNMT, уповільнює обмін речовин при накопиченні жиру в організмі. Дослідники тестували його на гризунах, що сидять на дієті з високим вмістом жиру. Вже через десять днів вага мишей, які отримували лікування, знизився на сім відсотків. Також у них в організмі майже на третину зменшилися маса білого жиру і розмір жирових клітин. Крім того, у тварин нормалізувався рівень холестерину. Гризуни, яким давали плацебо, продовжували товстіти, а їх самопочуття погіршувалося.

Вчені впевнені, що їх розробку можна використовувати як допоміжний засіб у лікуванні ожиріння і терапії серйозних порушень метаболізму. Випробування на людях планують розпочати найближчим часом.

Низьковуглеводні дієти

Зазвичай, коли людина обмежує себе в їжі, відчуття голоду і хронічне недоїдання змушують організм економити — витрачати менше калорій, скорочуючи рівень фізичної або психічної активності. У результаті, щоб продовжувати худнути, доводиться зменшувати порції, а це може негативно позначитися на здоров’ї. На думку біологів з Університету Рокфеллера (США), так відбувається з-за того, що нестача їжі і надлишок інсуліну впливають на роботу мозку, спонукаючи нас підсвідомо економити енергію. Рівень інсуліну в організмі залежить від того, наскільки та або інша дієта багата вуглеводами.

Якщо в раціоні мало вуглеводів (як, наприклад, у кетодиете), мозок і інші органи використовують в якості основного джерела енергії не глюкозу, а жирні кислоти і кетони. В організмі включається особливий режим заощадження енергії, з-за чого м’язи стають більш витривалими, а клітини повільніше старіють.

Ці дані підтвердили американські біологи спостерігали протягом 20 тижнів за 164 добровольцями, соблюдавшими дієти різного виду: від кетоновой до раціону, багатого цукром і крохмалем. Ті, хто вживав білкову або жирну їжу, до кінця експерименту в середньому спалювали на 200-300 калорій більше, ніж ті, чий раціон наполовину складався з вуглеводів.

Схуднення на чаї

Згідно з висновками вчених з Університету Каліфорнії (США), поліфеноли, що містяться в чорному і зеленому чаї, здатні впливати на кишкову мікробіоту і таким чином гальмувати набір ваги. Дослідники протягом місяця спостерігали за 48 мишами, частина яких посадили на дієту, багату жирами і сахарозою, частину перевели на низькокалорійний раціон, а іншим давали жирну їжу з доданим до неї екстрактом чорного або зеленого чаю.

У результаті тварини з останньої групи не відрізнялися за вагою від тих, яким була прописана дієта з низьким вмістом жирів. У них збігалися обсяг жирової тканини, зміст підшкірного жиру і жирового прошарку внутрішніх органів черевної порожнини. Дослідники припустили, що вся справа в кишкової микробиоте. У сліпій кишці гризунів, вживають чай, було приблизно на 40 відсотків менше бактерій типу Firmicutes і на 20 відсотків більше бактерій типу Bacteroidetes. Такі концентрації мікроорганізмів, що зазвичай асоціюються з низьким індексом маси тіла.

Однак дослідники відзначають, що корисні властивості чайного поліфенолів вивчені тільки в поєднанні з жирною висококалорійною їжею. Буде чай настільки ж ефективний при іншій дієті, неясно.