10 продуктів, здатних запобігти рак

Фото: Аіф Санкт-Петербург

Причини розвитку у людей онкологічних захворювань невідомі сучасній медицині. Лікарі виділяють лише ряд факторів, які можуть сприяти появі раку. Серед них — проблеми навколишнього середовища, неправильний спосіб життя, нездорове харчування. Дієтолог Олена Толоконникова розповідає, які продукти можуть запобігти розвитку онкологічних захворювань в організмі.

Броколі

У брокколі міститься багато антиоксидантів, які надають позитивний вплив на організм, у тому числі знижують ризик захворювання раком. Цей овоч багатий сульфорофаном — речовиною, що підтримує імунну систему людини і зводить до мінімуму можливість утворення пухлин. «Брокколі потрібно їсти хоча б раз у тиждень, — радить дієтолог. — Такими ж корисними властивостями володіє брюссельська капуста, тому ці овочі можна чергувати у своєму меню».

Чорниця

Чорниця — джерело антоциана. Це потужний антиоксидант, який «зв’язує» вільні радикали і не дає розвинутися пухлини. Крім того, в ній міститься елагова кислота, яка не тільки омолоджує організм, але і блокує ракові клітини. «Ще в якості профілактики онкологічних захворювань корисні малина і ожина, — зазначає Толоконникова. — Але чорниця в цьому списку — найефективніша. До того ж, вона корисна для зору».

Томати

Міститься в томатах лікопін, який і надає овочу червоний колір, здатний знищувати вільні радикали і ефективно боротися з раковими клітинами. Особливо багато цієї речовини в помідори черрі. Щоб лікопін краще засвоювався, помідори рекомендують збризкувати оливковою олією: жири посилять дію антиоксиданту.

Авокадо

Авокадо відомий як дуже ефективний антиоксидант завдяки вмісту глутатіону. Це речовина захищає організм від вільних радикалів і запобігає появі раку. «З авокадо можна приготувати неймовірно кількість смачних і поживних страв, — каже дієтолог. — Можна порізати його на бутерброд або ж приготувати соус гуакамоле»

Цитрусові

В цитрусових фруктах чимало корисних речовин. Так, апельсини і лимони стимулюють роботу імунітету і сприяють знищенню ракових клітин. Грейпфрути виводять з організму канцерогени, тим самим значно зменшуючи ризик появи онкологічних захворювань. Дієтолог нагадує, що цитрусові краще не їсти на порожній шлунок, щоб уникнути неприємних відчуттів і печії.

Зелений чай

Корисні властивості зеленого чаю можна перераховувати дуже довго. Він заспокоює нервову систему, очищає організм і навіть запобігає появі онкологічних захворювань. Зелений чай не дає раковим клітинам рости. «Пийте його хоча б раз на день, — радить Толоконникова. — Ваше самопочуття покращиться!».

Волоські горіхи

Користь волоських горіхів незаслужено применшують, а адже вони сприяють зростанню активності імунних клітин. Лікарі вважають, що волоські горіхи допомагають навіть боротися з раком на ранніх стадіях, не даючи раковим клітинам розмножуватися.

Імбир

Корінь імбиру має антиоксидантні та антиканцерогенними властивостями. Він зміцнює імунітет, блокує ракові клітини і запобігає ріст новоутворень в організмі. Імбир можна додавати не тільки в їжу, але і в чай: це додасть напою пікантності і оздоровить організм.

Виноград

У винограді міститься ресвератрол — рослинний гормон, який вбиває ракові клітини. Це речовина навіть вже ураженого пухлиною організму, не кажучи вже про профілактику онкологічних захворювань. І смачно, і корисно!

Часник

Всім відомо, що часник ефективний у боротьбі з вірусами, але, виявляється, він здатний запобігти не тільки застуду, але і онкологію. Містяться в часнику фітонциди не дають раковим клітинам розмножуватися. Один зубчик в день — і ваш організм надійно захищений. При цьому необхідно їсти часник саме в сирому вигляді: при термічній обробці корисні речовини не збережуться.

Читайте також

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *