Чому вагітним жінкам не можна їсти сири

Сир — один з найдавніших продуктів людства. Його вживали люди ще до нашої ери і вже тоді існувало кілька видів сирів, багато з яких вважалися гідними тільки королів. І все-таки всіма улюблений сир може виявитися шкідливим і насамперед для жінок, які чекають дитину.

Всі сири містять наркотик

Дивно, але ще в кінці минулого століття дослідники знали, що в будь-якому сирі міститься невелика кількість морфію, який провокує звикання до продукту. Зберігся доповідь однією з корпоративних дослідних лабораторій, яка ще в 1981 році попереджала про це американську громадськість. У 2015 році на сайті Національної бібліотеки медицини США була опублікована стаття дієтолога Кемерона Уеллса, яка розповідає, що в будь-якому, м’якому або твердому сирі, в тому чи іншому процентному співвідношенні присутній молочний білок казеїн. У процесі травлення, на стадії проходження двенадцатиперстного кишечника людини, він трансформується в білок казоморфин, схожий по своїй дії з морфієм. Ця речовина володіє стандартною опіоїдної активністю, такий як заспокоєння, знеболювання, сонливість, пригнічений стан, ну і, звичайно, викликає звикання до продукту, що робить даний наркотичний пептид. Проте це далеко не все. Посилаючись на дослідження вчених Иллинойсского університету, США, дієтолог Кемерон Уеллс заявляє, що у вагітних жінок навіть не висока концентрація казоморфина в кишечнику може негативно впливати на внутрішньоутробний розвиток плоду і згодом з’явитися однією з причин прояви аутизму у дитини. Тому сири жінкам, які перебувають у положенні, слід вживати з великою обережністю, бажано дуже рідко і в мінімальній кількості.

М’які сири часто інфіковані бактеріями

Рідкісні види м’яких сирів у багатьох країнах і регіонах є своєрідною національно-культурної гордістю. Деколи їх виготовленням, як і століття тому, займаються спадкові сировари і в приватному порядку. Однак, зберігаючи родові традиції сироваріння та пропонуючи споживачам унікальні продукти, вони, на жаль, рідко піклуються про санітарії. 1990 року Британський дослідницький інститут «Campden BRI» здійснив збір аналізів в цехах сотень харчових виробництв на можливість зараження лістерією моноцитогенной.

Фахівцями було взято близько десяти тисяч проб з різних європейських харчових підприємств, в тому числі, приватного порядку. З’ясувалося, що більша половина всіх позитивних аналізів на інфікування лістерією припала саме на сироварні. У 2017 році в щомісячному Європейському журналі епідеміології була опублікована стаття, що розповідає про те, що німецькі вчені провели метааналіз даних двадцяти дев’яти когортних досліджень за участю майже мільйона людей за останні двадцять років. І їх висновок виявився невтішним. Принаймні вісімдесят три відсотки всіх заражень людей лістеріозом у країнах Західної Європи за цей період сталися через непастеризованого молока, яке використовувалося для виробництва м’яких сирів. Під час дозрівання такого продукту на його молочній основі дуже часто виникають сприятливі умови для зростання різних бактерій, в тому числі і лістерії моноцитогенной. В результаті інфекція з сиру проникає в людський організм і вражає центральну нервову систему.

Спочатку хвороба проявляється м’язової болем, ознобом, жовтяницею або лихоманкою, але в окремих, тяжких випадках може закінчитися летальним результатом. Проте особливо небезпечний лістеріоз для вагітних жінок. Навіть якщо сама майбутня мати, опинившись інфікованою, зуміє зберегти дитини (при листериозе дуже високий ризик викидня) і відновить власне здоров’я, то у її новонародженого малюка швидше за все буде виявлено сепсис, пневмонія або навіть менінгіт, лікування буде тривалим і дуже важким. Тому автор статті Європейського журналу епідеміології попереджає — за останні роки ризик у вживанні таких сирів як дорблю, брі, камамбер, таледжіо, камбонзола, данаблу, шабишу та інших домашніх розсільних сирів, приготованих приватним чином і на фермах, тільки збільшився. Вживання таких продуктів може мати катастрофічні наслідки для здоров’я. А вагітним жінкам європейські лікарі взагалі не рекомендують їсти м’які сири всі дев’ять місяців, навіть якщо деякі з них зроблені під маркуванням відомих брендів.

Читайте також