Як економити на їжі і не економити на здоров’ї

Фото: Карельські вести

За численними опитуваннями, смачна їжа для близьких — це останнє, на що готові економити жительки Росії. І все ж є способи скоротити суму, яку ви регулярно витрачаєте на продукти, і при цьому не економити на здоров’ї. Навіть навпаки — можливо, ваше харчування буде більш корисним.

Ми попросили експерта Ольгу Зинов’єву підрахувати, де ховаються витрати, які більшість з нас не усвідомлюють, і дати поради щодо оптимізації витрат.

Для початку необхідно сісти і порахувати свої реальні витрати на їжу. Розмітьте табличку по днях тижня і вписуйте туди всі ваші прийоми їжі з зазначенням місця і сум, які ви витратили.

Де ж ховаються приховані від усвідомлення витрати?

Нервові покупки в магазині біля дому, особливо вечорами. Багато по дорозі з роботи заходять в магазин. Навіть якщо потрібна тільки упаковка молока, зазвичай додаються інші молочні продукти або що-небудь до чаю. Чек з очікуваних 50 рублів піднімається до 500, тобто в 10 разів. Такі люди роблять покупки приблизно 2-5 в тиждень, тобто в середньому кожен другий день.

Офісні витівки. З’ясувалося, що більшість не може прожити жодного дня без маленьких покупок їжі в офісі: лідирують печиво, молочка, шоколадки, банани. Багато хто вважає такі витівки суцільний економією, враховуючи, що деякі замінюють ними обід. Якщо порахувати, з’ясовується, що набір з мюслі, кефіру, сиру і бананів обходиться в 400-500 рублів. З’їдається він за один раз (недоїдені мюслі тут же радісно поглинають колеги). Таким чином, на ці перекуси у деяких йде до 2500 р в тиждень.

Перекушування на ходу. Не встигаєш пообідати, хочеться зробити перерву, причин може бути маса, а результат один — незаплановане харчування. Головний мінус такої їжі — вона толком не засвоюється організмом, і голод швидко повертається (з’їдені калорії, на жаль, так швидко не зникають). Тут в наших опитуваннях цінник варіювався: від 100 рублів за вуличний пиріжок до 250 за круасан з хорошою булочної. За тиждень набігає 200-1000 рублів.

Голодний час в місті. Сюди потрапляють усі ситуації, коли начебто не збираєшся спеціально їсти в кафе, але так вийшло, що спізнився, не встигаєш, а їсти хочеться. У хід йде все: від найдемократичніших фаст-фудів до подвернувшихся по шляху модних кафе. Чек мало передбачуваний, але рідко буває менше 500 рублів, а швидше наближається до 1500. Помічено, що задоволення така їжа толком не приносить, оскільки поглинається в поспіху, а в нових місцях до того ж буває складно вгадати, що тут нормально приготують.

Супер— або гіпермаркет. Аналіз покупок на тиждень виявив дві основні проблеми: «зайві» покупки і залишки. Перші виражаються в незапланованих витратах, а потім часто відбиваються на збільшенні боків. Другі погані тим, що 30% купленої їжі викидається, тому що її не встигли з’їсти або не знайшли, ніж приготувати. Так спочатку запланована сума збільшується приблизно в два рази.

Ресторан. Ресторанні походи варто на два види: умовні «хочу вражень» і «хочу їсти». Ті, що «хочу їсти», замініть на їжу, взяту з дому. У нас чомусь склалося уявлення, що їжу з собою носять ті, хто не може собі дозволити кафе. Коли я жила в Америці, я переконалася, що це зовсім не так. Їжу з собою в офіс носять інженери та управлінці отримують дуже багато. На питання, чому вони роблять так, вони відповідають, що це дозволяє їм знати, як вони харчуються, контролювати обсяг їжі, а також керувати своїм часом, не витрачаючи його на похід в кафе. Щоб було економічно, як за часом і грошам можна готувати одне блюдо на кілька прийомів їжі.

Після того, як ви усвідомили ваші приховані витрати, порахуйте розмір місячної економії, яку дасть зміна звичок у купівлі їжі, і заздалегідь придумайте подарунок собі, який можна на ці гроші купити.

Читайте також