Сама шкідлива їжа в різних країнах

Харчуватися абсолютно правильно практично неможливо. Деякі продукти можна дістати тільки взимку, а деяких не знайти в холодну пору року. До того ж, часто ми їмо звичну однотипну їжу, упускаючи необхідні корисні речовини, адже правильно розпланувати страви на кожен прийом їжі складно. Незбалансоване харчування призводить до гіповітамінозу — дефіциту вітамінів, мінералів, фитонутриентов типу заліза або цинку.

Вивчивши раціони харчування в різних регіонах можна зробити висновки, що кожній країні чогось не вистачає. Нижче представлений аналіз раціону на наочних прикладах.

Росія

Особливості в російському раціоні — це високий вміст білка, простих вуглеводів, але брак овочів, фруктів.

У холодильнику середньостатистичного росіянина завжди є сосиски, майонез, білий хліб, сир і вершкове масло. На 2015 рік за даними опитування ВЦВГД, основне блюдо — хліб і крупи (у 85% холодильників), макарони (75% регулярного споживання). Про овочах сильно забувають, додаючи їх тільки в супи.

Японія

Особливості японської кухні — високий вміст омега-3 кислот, крохмалю, натуральних продуктів, але спостерігається дефіцит омега-6 кислот.

Майже завжди в Японії на столі присутній рис, хоча така крупа містить найбільше швидких вуглеводів, трапляються часті інсулінові стрибки, що навіть створює середовище для розвитку діабету. Хоча метаболізм японців змінено віковими традиціями, тим не менш, ризики захворіти діабетом збільшуються на 17%.

Америка

Особливість американської кошика, з одного боку, різноманітність страв, а з іншого велика кількість цукру, висока калорійність продуктів, майже повна відсутність клітковини і перевага вуглеводів.

Такий раціон очевидно найшкідливіший з усіх представлених. Порції дуже величезні і містять цукру вище норми, а про овочах майже не йде мова, що неймовірно погано. Але 20 років тому стала з’являтися абсолютно протилежна кошик продуктів — почався культ здорового життя. Тепер Америка поділяється на 2 види продуктових кошиків: перша калорійна, друга — правильного збалансованого харчування. Щоб зібрати другу, потрібно складати раціон на тиждень і залишити на касі пристойну суму.

Близький Схід

Особливості в близькосхідному раціоні — його різноманітність, наявність зелені, спецій і круп, але багато смажених страв і дефіцит омега-3 кислот.

Близькосхідна кухня — одна з найдавніших, містить багато червоного м’яса, круп, спецій і зелені. В цілому харчування непогане, досить і білка, і овочів. Губить такий раціон тільки вид приготування — більшість готується в маслі або на фритюрі, що відразу позначається на холестерин.

Середземномор’я

Особливість середземномор’я — збалансований склад, велику кількість поліненасичених жирних кислот, клітковини. У раціоні завжди широке розмаїття білків. Але, на жаль, кошик виходить дорогою.

Дієтологи світу оголосили цю систему харчування самою збалансованою і вірною для збереження здоров’я і довгих років життя. Більш того, у 2010 році такий раціон ЮНЕСКО зарахувала до культурної спадщини. Таке харчування корисно для мозку, серцево-судинної системи та інших аспектів здорового способу життя. На що варто звернути увагу — максимум здорової їжі, одержуваної прямо з грядки, цільнозернові продукти, запашні спеції замість солі, рибне різноманітність. В інших країнах неможливо знайти щось подібне.

Читайте також