Що тільки росіяни їдять з похмілля

Фото: depositphotos.com

У «Майстрі і Маргариті» Воланд радив Стьопі Ліходєєву лікувати подібне подібним і стверджував, що ніщо так не допомагає від похмілля, як «дві стопки горілки з гострою і гарячою закускою». Але починати пити з ранку — далеко не кращий варіант. Особливо, якщо вам ще належить напружений робочий день. Тим більше, що в російській кухні є чимало страв, які дозволяють привести організм в порядок після вчорашніх посиденьок.

Старовинні російські рецепти

Якщо вірити історикам-кулінарам, проблема похмілля гостро стояло ще перед нашими далекими предками, і вони знайшли чимало способів боротися з ним. Так Ст. А. Левшин в своєму творі «Руська поварні, або Повчання про приготуванні усякого роду справжніх руських кушаньев і про заготовці в прок різних припасів», виданому більше двох століть тому, призводить рецепт страви з промовистою назвою «Похмілля». Воно включало в рівних пропорціях дрібно нарізану варену баранину і дрібно нарізані солоні огірки, залиті огірковим ж розсолом з додаванням перцю і оцту.

Автор стверджує, що цією стравою не гребував сам Петро Перший, любив веселі застілля. Не меншою популярністю користувалися і щи — різновид багатокомпонентного супу, готувалася на розсолі. Туди обов’язково входила кисла капуста або щавель, м’ясна чи рибна складова (рідше –гриби), велика кількість прянощів і кисла заправка — сметана або яблучний сік. Ще одне «типово похмільне» старовинне блюдо — це холодець або холодець.

Як розповідає В. о. Похльобкін в книзі «Холодець і холодне», готували його в основному їх коров’ячої або свинячої голови з додаванням ніг, хвостів, вух та інших частин туші з великим вмістом желирующих речовин. Подавали драглі з гірчицею і хріном — ці гострі добавки дуже бадьорили і добре знімали похмільний синдром.

Сучасні російські страви

Сьогодні з усього перерахованого вище на столі простого обивателя час від часу може виявитися тільки холодець. Але впоратися з похмільним синдромом цілком можна і без кислих щів і баранячої юшки. Наприклад, маринованими бабусиними помідорами або огірочками.

Причому, чим гостріше і пікантніше вони будуть, тим краще. Гарні й самі консервовані овочі, і їх розсіл. Хорошим антипохмельным дією володіють страви з рису. Навіть якщо це проста слизова каша на воді або молоці. Рис — чудовий адсорбент, який вбирає шкідливі речовини з ШКТ і виводиться разом з ними з організму.

Читайте також